4. gün iftar menüsü için gereçleri şimdiden hazırlayın. Hem lezzetli hem de mükkemel manzaralarıyla sofranızı şenlendirecek yemek tanımları paylaştık. 4. gün iftar menüsünde; ezogelin çorbası, orta sıcak olarak peynir köftesi, ana yemek olarak ise kıymalı çökertme kebabı bulunuyor. Çayın yahut kahvenin yanında da kremalı revani mükemmel bir seçim olacaktır. İşte 4. gün iftar menüsü…
Çorba: Ezogelin çorbası tarifi
Malzemeler:
-2 çay bardağ ıkırmızı mercimek
-3 yemek kaşığı pirinç
-2 yemek kaşığı bulgur
-1 adet kuru soğan
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-1 yemek kaşığı tereyağı
-6 su bardağı sıcak su
-1 tatlı kaşığı nane
-1 tatlı kaşığı tuz
Servisi için:
-1/2 adet limon suyu
-1 tatlı kaşığı pul biber
Nasıl yapılır?
-Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın. Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.
-3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın.
-Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
-Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
-Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.
-Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.
-1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
-Kavrulan sosunuzu ocaktan alın. Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.
-Sonra süratlice karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.
-Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
Ara sıcak: Peynir köftesi
Malzemeler:
-250 gr lor peyniri (2 su bardağı kadar)
-2 yumurta
-Yarım paket kabartma tozu
-2-3 yemek kasığı un
-Pul biber
-Tuz
-Maydanoz
Üstü için:
-Yumurta sarısı
-2 yemek kasığı galeta unu
Nasıl yapılır?
-Yumurtanın birinin sarısını kızartırken kullanmak için ayırın, maydanozu hatta dilerseniz dereotunu ince ince kıyın.
-Tüm materyalleri ele yapışmayan bir hamur olacak biçimde güzelce yoğurun.
-Kadınbudu köfte yapar üzere şekillendirin.
-Tavaya biraz sıvı yağ koyun ve yağ kızgınken evvel yumurta sarısına sonra galeta ununa buladığımız köfteleri kızartın.
-Sıcak servis yapın.
Ana yemek: Kıymalı çökertme kebabı tarifi
Malzemeler:
-200 gram kıyma
-2 tane domates rendesi
-1 tane orta uzunluk kuru soğan
-Sıvı yağ
-Tuz, pul biber, kekik
-2 tane büyük uzunluk patates
-Maydanoz
-Kızartmak için sıvı yağ
Üzeri için;
-1 kase sarımsaklı yoğurt
Nasıl yapılır?
-Kıymayı bir tavaya alıp sıvı yağ ile kavurduktan sonra ince doğranmış soğanları ekleyin.
-Biraz daha kavurup domates rendesini ekleyin.
-Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
-Piştiği vakit baharatları ekleyip ince kıyılmış maydanozda ek ederek kıymalı harcı hazırlayın.
-Patatesleri zerzevat soyacağıyla ya da ince uzun biçimde doğrayın ve kızartın.
-Kızaran patatesleri servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküp kıymalı harcı ek edip servis edin.
Salata: Havuçlu çoban salatası
Malzemeler:
-1 adet büyük uzunluk domates
-2 adet orta uzunluk havuç
-1 adet orta uzunluk salatalık
-3 adet küçük sivri biber
-1adet küçük uzunluk kırmızı soğan
-3 yemek kaşığı zeytinyağı
-Nar ekşisi
-Tuz
Nasıl yapılır?
-Tüm gereçleri küp küp doğrayın.
-Derin bir kaba doğranmış zerzevatları koyun.
-Salatanın üzerine tuz, zeytinyağ ve nar ekşisini koyun.
-Tüm materyalleri yeterlice karıştırın.
-Servis tabağına alın.
Tatlı: Kremalı revani tarifi
Malzemeler:
Revani için;
-3 adet yumurta
-1 su bardağı irmik
-4 yemek kaşığı şeker
-Yarım su bardağı sıvı yağ
-1 su bardağı yoğurt
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-Arzuya nazaran 1 adet portakal yahut limon kabuğu rendesi
-1 su bardağı + 3 yemek kaşığı un
Şerbeti için;
-3 su bardağı şeker
-3, 5 su bardağı su
-7-8 damla limon suyu
Kreması için;
-1 litre süt
-1 yumurta sarısı
-Yarım su bardağı şeker
-3 yemek kaşığı nişasta
-3 yemek kaşığı un
-1 paket vanilya
-1 paket 200 ml.lik sıvı krema
Nasıl yapılır?
-Öncelikle şerbetyi için su ve şekeri uygunca karıştırıp kaynatın.
-10 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra 7-8 damla limon suyu sıkıp ocağı kapatın.
-Çırpma kabında yumurta ve şekeri uygunca çırptıktan sonra sıvı yağ, yoğurt ve portakal yahut limon kabuğu rendesini ekleyip biraz daha çırpın.
-Kuru materyalleri de koyup biraz daha çırptıktan sonra yağlanmış fırın kabına dökün.
-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
-Fırından çıkan tatlının birinci sıcağı çıkınca çatalla delikler açıp şerbeti dökün.
-Tatlı şerbeti çekerken üzerinin kremasını hazırlayın.
-Kreması için sıvı krema ve vanilya hariç öbür materyalleri çırpıcıyla devamlı karıştırarak pişirin.
-Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelince bir iki dakika daha pişirip ocağı kapatın.
-Sıvı krema ve vanilyayı koyup mikser yahut çırpıcıyla yeterlice çırpıp, sıcakken şerbeti çeken tatlının üzerine dökün.
-Tatlı oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırıp en az 3-4 saat dinlendirip o denli servis edin.
-Üzerini dilek ettiğiniz gereçlerle süsleyin.
Afiyet olsun.