Günün iftar menüsünde birbirinden lezzetli ve doyurucu yemekleri sizinle paylaştık. Çorba olarak; sebzeli yayla çorbası, orta sıcak olarak, pastrımalı humus ve ana yemek olarak ise hünkar beğendi tanımlarını sizinle paylaştık. İftardan sonra hafif bir tatlı yemek isteyenlere, pastane metodu tavuk göğsü tanımını sizlere sunduk. İşte 11. günün iftar menüsü…
Çorba: Sebzeli yayla çorbası
Malzemeler:
-1 adet orta uzunluk patates
-1 adet orta uzunluk kabak
-1 adet orta uzunluk havuç
-Yarım çay bardağı sıvı yağ
-2 litre kaynar su
-Tavuk bulyon tablet yahut tuz
Terbiyesi için:
-7 yemek kaşığı yoğurt
-1 adet yumurta sarısı
-1 dolu yemek kaşığı un
-1 yemek kaşığı tereyağ
-1 yemek kaşığı kuru nane
Nasıl yapılır?
-Öncelikle kabak hariç sebzeler soyulur. Akabinde hepsi rendenin büyük tarafıyla rendelenir.
-Rendelenmiş patatesler süzgeçe alınır ve nişastasını almak için soğuk suyun altına tutulurardından güzelce süzülür, fazla suyu ellerinizle sıkın.
-Tencere’ye sıvı yağ aktarılır içine sebzeler eklenir, orta ateşte solana kadar çevrilir. Güzelce küçülen sebzelerin üzerine kaynar su dökülür.
-Tuz yahut dilek ya bağlı tavuk bulyon tablet eklenir. Sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika kaynatılır.
-Diğer tarafta çorbanın terbiyesi için bir kaba yoğurt, yumurta sarısı ve un alınır.
-Çırpma teli yardımıyla yeterlice çırpılır. Yoğurt soğuk olduğu için muhakkak topaklanma olmayacaktır.
-Terbiyeyi çorba ile buluşturmadan evvel, bir kepçe çorba terbiyeye dökülür ve çırpılır.
-Ardından bir kepçe daha dökülür tekrar devam çırpılır. Güzelce ılıyan terbiye çorbaya geri aktarılır ve bir taşım kaynattıktan sonra blender dan geçirilir.
-Kıvamı isteye bağlı kaynar su ekleyerek ayarlanır.
-Küçük bir tavaya tereyağ alınır erimeye yakın kuru nane eklenir.
-Bir iki sefer çevirdikten sonra çorbanın üzerine dökülür ve servis edilir.
Ara sıcak: Pastırmalı humus
Malzemeler:
-500 gram nohut (bir gece evvelce ıslatılmış)
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-2 diş sarımsak
-1/2 su bardağı tahin
-1 adet limonun suyu
-1 tatlı kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
-1/2 adet kırmızı soğan(ince doğranmış)
-2 yemek kaşığı çam fıstığı
-10 adet kurutulmuş domates(doğranmış)
-1/4 demet maydanoz(doğranmış)
-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
-4 dilim çemensiz pastırma
Nasıl yapılır?
-Bir gece evvelce suda beklettiğiniz nohutları yumuşayana kadar pişirin.
-Yumuşayan nohutları 1 kepçe kaynadığı su ile birlikte mikserden geçirin ve kabuklarından ayrılması için süzgeç yardımıyla eleyin.
-Bir kaba koyduğunuz nohut ezmesinin üzerine tahin, limon suyu, tuz, kimyon, tuz, sarımsak ve zeytinyağını ekleyin ve düzgünce karıştırın.
-Humusu servis ederken fırında yahut ocakta ısıtın.
-Humusu tabağa yayın ve üzerine tereyağ ile birlikte kızdırdığınız kırmızı toz biberi gezdirin.
-Kuru domates ve çam fıstığı farklı bir tavada 1 kaşık yağ ile birlikte soteleyin ve servis edeceğiniz humusun üzerine gezdirin.
-Doğranmış kırmızı soğan ve maydanozu da ekledikten sonra son olarak kızarttığınız pastırmaları da ekleyin ve kıtır ekmek ile servis edin.
Ana yemek: Hünkar beğendi
Malzemeler:
Etli kısmı için:
-4 dolu yemek kaşığı yağ
-2 adet soğan
-1 kg kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti
-2 diş sarımsak
-1 adet dolmalık biber
-2 adet domates
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-3 tutam tuz
-1 tutam karabiber
-3 bardak su
Beğendi kısmı için:
-1 çay bardağı yağ
-3 yemek kaşığı tepeleme un
-1,5 kg bostan patlıcanı
-1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
-1 tutam tuz
-1 tutam rende muskat
-2,5 bardak ılık süt
Nasıl yapılır?
-Soğanları küp küp doğrayın yağı öldürünceye kadar döndürün. Etleri ek edin.
-Orta ateşte suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirin ve evvel ince kıyılmış sarımsakları sonra irice doğradığınız biberleri tencereye ekleyin.
-Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayın, suyunu çeken ete ekleyin.
-Domates salçası, tuz, karabiber ve 3 bardak suyu da ekleyin, güzelce karıştırıp kaynadıktan sonra altını kısın.
-Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişirin.
-Beğendi kısmı için; tencereye yağı ve unu ekleyip ağır ateşte altın rengine dönene kadar karıştırın ve ateşten alın.
-Patlıcanları kürdan ile delin ve direkt ateş üzerinde pişirin. Dışı yeterlice pişen patlıcanları kabuklarını soyduktan sonra tenceredeki unlu karışıma atın.
-Tencerenin altını tekrar yakın, ağır ateşte karışımı ezerek hepsini birbirine güzelce yedirin.
-Kaşarı, tuzu, rende muskatı ve ılık sütü ekleyip 2 dakika daha pişirin ve ateşten alın.
-Kenarda dinlenmeye bırakın. Servis tabağına evvel beğendiyi daha sonra etleri koyarak bekletmeden servis yapın.
Tatlı: Pastane metodu tavuk göğsü
Malzemeler:
-1 litre süt
-125 gram tereyağı
-1 su bardağı un
-1 su bardağı şeker
-1 paket vanilya
Üzeri için:
-Tarçın
Nasıl yapılır?
-Tencereye tereyağı koyulur, eritilir.
-Un eklenerek kokusu gidene rengi hafif dönene kadar kavrulur.
-Süt ve şeker eklenerek kısık ateşte yoğunlaşıp kaynayana kadar daima karıştırılır.
-Kaynamaya gelen muhallebi 2 dakika daha karıştırılarak pişirilir.
-Ocaktan alınır, vanilya eklenir ve karıştırılır.
-Muhallebi blender ile 5-7 dakika çekilir. Kare borcam ıslatılır ve muhallebi borcama dökülür.
-Oda ısısına gelince buz dolabında en az 4 saat bekletilir.
-Dilimlenir üzerine tarçın serpilerek servis edilir.
Afiyet olsun.