1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Günün iftar menüsü: 17. gün

Günün iftar menüsü: 17. gün

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

17. gün iftar menüsünde, damak zevkinizden şaşmayacak tanımları sizinle paylaştık. Çorba olarak; pirinçli yoğurt çorbası, orta sıcak olarak; zeytinyağlı kuru patlıcan dolması ve ana yemek olarak ise mantarlı et sote tanımlarına yer verdik. Tatlı olarak ise çok kolay ve pratik olan fincanda kadayıf tatlısı tanımını paylaştık. İşte 17. gün iftar menüsü… 

Çorba: Pirinçli yoğurt çorbası 

Malzemeler:

-4 yemek kaşığı pirinç
-1 yemek kaşığı un 
-1 su bardağı süzme yoğurt 
-1/2 su bardağı yoğurt 
-3,5 su bardağı su 
-1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

-2 yemek kaşığı tereyağı 
-1 tatlı kaşığı kuru nane

Nasıl yapılır?

-Orta uzunluk bir tencerenin içerisine pirinçleri aktarın. Üzerine suyu ek edin.
-Kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
-Bir kabın içerisine süzme yoğurt, yoğurt ve unu aktarın. Güzelce çırpın ve içerisinde unun topaklanmamasına itina gösterin.
-Ocağın üzerinde pişen pirinçlerin suyundan bir kepçe alıp güzelce yoğurtlu karışıma yedirin. Akabinde bu süreci birkaç kepçe daha ek ederek gerçekleştirin.
-Ocakta pişmekte olan pirinçlerin üzerine yoğurtlu karışımı çok dikkatli bir halde, incecik bir ip halinde dökerek bir yandandan da karıştırın.
-Bu halde tüm yoğurdu ek ettikten sonra kaynayana kadar güzelce karıştırın. Bu etapta kıvamı size çok ağır gelirse bir ölçü su ek edebilirsiniz.
-Kaynadıktan sonra içerisine tuzunu ek edin.
-Ayrı bir tavanın içerisinde tereyağını eritin ve üzerine kuru naneyi ekleyerek yavaşça yakın.
-Elde ettiğiniz bu sosu çorbanın üzerine gezdirin. Akabinde sıcak sıcak servis edin.

Ara sıcak: Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması

Malzemeler:

-25 kurutulmuş patlıcan (dolmalık)
-4-5 soğan
-3 baş sarımsak
-2 yemek kaşığı domates salçası
-2 yemek kaşığı biber salçası
-2 su bardağı pirinç
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 yemek kaşığı toz şeker
-2 su bardağı sıcak su
-Karabiber
-Kırmızıbiber
-Yenibahar
-Tuz
-2 limonun suyu
-Yeterince su

Nasıl yapılır?

-Kuru patlıcanları geceden kaynar suya ekleyip çatal geçecek biçimde haşlayın. 
-Dolma içini hazırlamak için kıyılmış soğan ve sarımsağı zeytinyağında kavurun. 
-Salçaları ekleyip karıştırın. Yıkanmış pirinci ek edin. 
-2 bardak sıcak su, baharat, tuz ve şekeri ekleyip suyu çekene kadar pişirin. 
-Hazırladığınız harcı patlıcanların içine üstten bir parmak boşluk kalacak formda doldurun. 
-Dolmaların ağız kısmı başkasının alt kısmına gelecek formda tencereye dizin. Üzerine yavaşça tuz serpin. 
-Dolmaların üzerini geçecek biçimde kaynar su ekleyip 20 dakika pişirin. 
-Limon suyu ekleyip 10 dakika daha pişirin. Ilık olrak servis yapın.

Ana yemek: Mantarlı et sote

Malzemeler:

-400 gram dana eti 
-1 adet rendelenmiş domates 
-1 tatlı kaşığı domates salçası 
-2 adet soğan
-4 yemek kaşığı zeytinyağı 
-250 gram mantar
-2 diş sarımsak 
-1 çay kaşığı tuz 
-1 çay kaşığı karabiber 
-1 çay kaşığı kimyon

Nasıl yapılır? 

-Mantarları ıslak bir bezle silerek temizleyin. Saplarını da çıkarın ve ince ince doğrayın.
-Etleri de jülyen biçimde ince ince kesin. Soğanları da incecik doğrayın.
-Bir tavann içerisine zeytinyağı ve soğanları alın. 
-Soğanlar güzelce sotelendikten sonra kısık ateşe alın ve etleri ek edin.
-Etleri karıştırarak pişirmeye başlayın. Akabinde üzerine rendelenmiş domatesi  ilave edin ve tavanın kapağını kapatın.
-Etler suyu çektiğinde içerisine mantarları ve rendelenmiş sarımsakları ek edin.  
-Yüksek ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin. Gerekirse zeytinyağı ek edin.
-Mantarlarda piştiğinde içerisine tuz ve baharatlarını ek edin. Güzelce karıştırın. 
-Ardından sıcak sıcak servis edin.

Tatlı: Cevizli fincan kadayıf 

Malzemeler:

-600 gram tel kadayıf 
-1 su bardağı eritilmiş tereyağı 
-1 su bardağı kaymak 
-1,5 su bardağı dövülmüş ceviz içi

Şerbeti için:

-3 su bardağı su 
-2 su bardağı toz şeker

Nasıl yapılır? 

-Şerbeti için, bir sos tenceresinde şeker ve suyu, homojen hale gelene dek karıştırın. 
-Şeker eridikten sonra orta ateşte kaynamaya bırakın. 
-Kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu damlatın ve ocağın altını kısın. 
-10 dakika kadar daha ocakta tuttuktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
-Tel kadayıfları geniş bir kaseye alın. Üzerine eritilmiş tereyağını gezdirip, tüm kadayıfları koparmadan ayıra ayıra yağı yedirin.
-Ayrı bir kasede kaymak ve dövülmüş cevizi karıştırın.
-Bir kahve fincanının içerisine, ortası boşluk kalacak formda tel kadayıfı koyun.
-Ortasındaki boşluğa kaymaklı ceviz karışımını yerleştirin.
-Üzerini de bir ölçü tel kadayıf ile kapatıp fincanı fırına gidecek kalıbın içerisine karşıt çevirin. 
-Bu süreci fırına gidecek kabın tamamını kaplayana kadar uygulayın.
-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerileri kızarana kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin.
-Soğumuş olan şerbeti, fırında kızarmış ve sıcak olan tel kadayıfların üzerine dökün.
-Şerbetini çektikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun. 

 

Günün iftar menüsü: 17. gün
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin