Günün iftar menüsünü sizinle paylaşmaya devam ediyoruz. 19. günde de birbirinden lezzetli ve farklı lezzetleri arayanlar için harika yemek tanımlarına yer verdik. Çorba olarak; sütlü domates çorbası, orta sıcak olarak sofraların prensesi zeytinyağlı yaprak sarması ve ana yemek olarak ise sofraların kraliçesi perde pilavı tanımına yer verdik. Hafif tatlı arayanlar için ve imali çok kolay olan mesken yöntemi kazandibi ile iftar menünüzü sonlandırabilirsiniz. İşte 19. gün iftar menüsü…
Çorba: Sütlü domates çorbası
Malzemeler:
-5 yemek kaşığı tereyağı
-4 dolu yemek kaşığı un
-2 dolu yemek kaşığı domates salçası
-1 cay kasigi toz biber
-5 adet küçük yada iki adet büyük yaz domatesi
-1,5 litre sıcak su
-1 tatlı kaşığı sirke
-1 çay bardağı ılık süt
-3 çay kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı toz şeker (domatesin ekşiliğini gidermek, kırmak için)
-Karabiber
Üzeri için:
-Eriyebilen yağlı bir peynir parmesan/ taze kaşar peyniri / eski kaşar peyniri/cheddar peyniri
Nasıl yapılır?
-Domatesi ve suyu bir tencerede domatesler pişip süzülebilecek kıvama ulaşana dek pişirin.
-Tel süzek ile gegiç bir kaba süzün. Tencereye tereyağ ve unu alıp un kokusu çıkana dek kavurun.
-Salçasını ve toz biberi ekleyip tekrar kavurun. Ilık sütü azar azar karıştırarak çorbaya ek edin.
-Sirkeyi, tuzunu, şekerini ve karabiberini ekleyin.
-Servis esnasında eriyen bir peyniri ince ince kesip kâselerin üzerlerine bırakabilirsiniz.
Ara sıcak: Zeytinyağlı yaprak sarması
Malzemeler:
-Salamura bağ yaprağı (istenilen miktarda)
-Zeytinyağı
İçi için:
-2 su bardağı pirinç
-1 su bardağına yakın sıcak su
-2-3 adet soğan
-1 yemek kaşığı salça
-Tuz, karabiber, nane, pulbiber
Üzerine dilimlemek için :
-Limon
Nasıl yapılır?
-Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Soğanı yemeklik doğrayıp bir ölçü zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım.
-Ardından pirinci ekleyip kavurmaya devam edelim. Pirinç kavrulunca salçayı ekleyip baharatları ek edip karıştırıyoruz.
-Sıcak suyu da ek edip pişmeye bırakıyoruz. (içi sarma ile de pişeceği için fazla su ek etmiyoruz. )
-Pirinçler suyunu çekince altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Bağ yapraklarını yıkıyoruz. Bir tencerede su kaynatıyoruz.
-Yaprakları demet halinde kaynayan su içine atıyoruz. 5 dakika k kadar hafif yumuşatıp sudan çıkarıp süzgece alıyoruz.
-Bağ yaprakları bitene kadar birebir süreci tekrarlıyoruz. Sarmayı dizeceğimiz tencerenin tabanını bağ yaprağı ile kapatıyoruz.
-Yaprağın parlak yüzü alta gelecek halde bir tepsinin içine koyalım. Hazırladığımız harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup uzunlamasına yaydıralım.
-Yaprağın bize bakan geniş kısmını harcın üzerine kapatıyoruz. Yan kısımlarını da kapatarak saralım. sardığımız sarmaları tencereye dizip üzerine zeytinyağı gezdirip hafif tuz serpelim. (yapraklar tuzluysa tuz serpmeyebilirsiniz.)
-Üzerini geçecek kadar sıcak su ek edelim.
-Üzerine 3-4 dilim limon koyarak pişerken dağılmaması için üzerine porselen bir tabak kapatalım.
Suyunu çekip sarma pişene kadar yaklaşık 30-35 dk pişirelim. Pişince dinlenmeye bırakalım.
Ana yemek: Perde pilavı
Malzemeler:
-1,5 su bardağı baldo pirinç
-2 yemek kaşığı tereyağı
-2 su bardağı sıcak tavuk suyu
-1 adet haşlanmış tavuk budu
-1 adet haşlanmış tavuk göğsü
-3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
-1 yemek kaşığı kuş üzümü
-1/2 çay kaşığı tuz
-1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
-1/2 çay kaşığı karabiber
-1/4 çay kaşığıy enibahar
Hamuru için:
-2 adet yumurta
-3 yemek kaşığı yoğurt
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 çay kaşığı tuz
-2,5 su bardağı un
Kalıpları yağlamak için:
-100 gram tereyağı
-100 gram kabuksuz badem
Nasıl yapılır?
-Haşlanmış tavuk but ve göğüs etlerinin derilerini ayıklayın. Kemikli kısımlarını ayıkladığınız tavuk etlerini uzun ince modüller halinde didin.
-Kuş üzümlerini ılık suda bekletin. Pirinçleri berrak bir su salana kadar bol suda yıkayın, fazla suyunu süzdürün.
-Tereyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde eritin. Dolmalık fıstıkların yarısını katıp kısık ateşte kavurun.
-Pirinçleri ek edip kısık ateşte şeffaf bir görünüm alana kadar kavurun. Kalan dolmalık fıstıklar, tuz, toz kırmızı biber, karabiber, yeni baharı katıp karıştırın.
-Sıcak tavuk suyu ve bol suda yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz kuş üzümlerini ekleyin. Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmeye bırakın.
-Pilavı kaplayacak hamuru hazırlamak için; yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve tuzu geniş bir karıştırma kabına alın. Azar azar un ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırın.
-Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayana kadar yoğurun.
-Kullanacağınız ısıya sağlam porsiyonluk kapları tereyağıyla çokça yağlayın.
-Kenar kısımlarına ortadan ikiye ayırdığınız kabuksuz bademleri bastırarak yerleştirin.
-Hazırladığınız yumurtalı hamuru dört eşit modüle böldükten sonra oklava yardımıyla fazla kalın olmayacak halde açın.
-Hamurları kenar kısımları dışarı sarkacak formda kalıpların içine oturtun. Bademlerin düşmemesine dikkat edin.
-Demlenen pilava didilmiş tavuk etlerini katıp alttan üste yanlışsız karıştırın. Pilavı kalıplara paylaştırıp üzerlerini düzeltin.
-Kenara sarkan hamur modülleriyle kapatıp tereyağı sürün.
-Hazırladığınız perde pilavlarını evvelce ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.
-Fırından aldıktan sonra dikkatli bir formda karşıt çevirip sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Tatlı: Konut yolu kazandibi
Malzemeler:
-6 su bardağı süt
-3 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
-3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
-1 su bardağı toz şeker
-1 yemek kaşığı tereyağı
-3 tatlı kaşığıpudra şekeri
-1 çay kaşığıtarçın
Nasıl yapılır?
-6 su bardağı süt, 1 su bardağı toz şeker, 3 yemek kaşığı pirinç unu ve 3 yemek kaşığı mısır nişastasını derin bir tencereye alın.
-Karışımı bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın ve kıvam alana kadar pişirin.
-Son olarak tereyağını ekleyip tatlının sıcaklığıyla erimesini sağlayarak karıştırın.
-Yağlanmış bir fırın tepsisinin tüm yüzeyini 4 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 tatlı kaşığı tarçın karışımıyla kaplayın. Üzerine iki kepçe muhallebiyi eşit ölçüde yayın.
-Tepsiyi ocak üzerinde çevire çevire karışımı yakın. Yakma süreci bittiğinde kalan muhallebiyi de tepsiye dökün. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin.
-Buzdolabına kaldırıp kıvam alması için soğuttuğunuz tatlıyı, ince uzun dilimlere ayırın ve spatula yardımıyla kıvırarak rulo formunda sarın.
-Rulo yapabileceğiniz tatlıyı, yanık tarafı üstte kalacak halde kare dilimler halinde de servis edebilirsiniz.Arzuya nazaran servis tabaklarına birer top sade dondurma ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.