1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Günün iftar menüsü: 9.gün

Günün iftar menüsü: 9.gün

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan’ın 9. gününde iftara ne pişirsem, diyorsanız birbirinde farklı tanımları yeniden sizin için paylaştık. 9. gün iftar menüsünde; helle çorbası, orta sıcak olara tel şehriyeli patates köfte, ana yemek olarak ise sultan kebabı bulunuyor. Salata yerine bu menünün yanına kuru cacık çok yakışacaktır. Tatlı olarak ise, hafif şerbetli tatlılar ortasında bulunan sülü nuriye tanımını sizinle paylaştık. İşte 9. gün iftar menüsü… 

Çorba: Helle çorbası

Malzemeler:

-5 yemek kaşığı un
-2 yemek kaşığı sıvı yağ
-2 yemek kaşığı tereyağı
-Yarım çay bardağı pirinç
-10 su bardağı su
-Tuz

Nasıl yapılır?

-Tencereye tereyağı ve sıvı yağını alın. 
-Tereyağı eridikten sonra unumuzu ek edelim. Unun kokusu çıkıp kahverengi olana kadar kavurun.
-Ardından suyumuzu ekleyelim ve tel çırpıcı ile çabucak karıştırın. Akabinde kaynamaya bırakın.
-Kaynayan çorbamıza pirinç ve tuzumu ek edin.
-Pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
-Çorbamızın üzerine tereyağında ısıttığımız toz biberi gezdirerek servis edin. 

Ara sıcak: Tel şehriyeli patates köfte 

Malzemeler:

-1 su bardağı tel şehriye 
-5 adet patates (haşlanmış) 
-1 adet yumurta (beyazı ve sarısı farklı kullanılacak)
-2 yemek kaşığı galeta unu 
-2 çay kaşığı tuz 
-1 çay kaşığı karabiber 
-80 gram kaşar peyniri(küp doğranmış)

Sosu için:

-1 su bardağı yoğurt 
-1 yemek kaşığı nane 
-1 diş sarımsak(arzuya göre)

Nasıl yapılılır?

-Haşlanmış ve soyulmuş patatesleri bir kaba alın ve püre haline gelene kadar ezin.
-Tuz, karabiber, yumurta sarısı ve galeta ununu ekleyip düzgünce karıştırın.
-Püreden ceviz büyüklüğünde modüller koparın ve ortasına küp kaşar peyniri ekleyip yuvarlak halini verin.
-Patates toplarını evvel yumurta beyazına sonra tel şehriyeye bulayıp tel şehriyelerin yapışması için tekrar yuvarlayın.
-Kızgın yağda altın sarısı rengini alana kadar kızartın.
-Yoğurt ile kuru naneyi karıştırıp patates köfteleri ile servis edin.

Ana yemek: Tavuklu sultan kebabı 

Malzemeler:

-250 gram tavuk (kuşbaşı doğranmış, haşlanmış)
-1 adet yufka 
-100 gram bezelye 
-1 adetkabak (küp doğranmış)
-1 adethavuç (küp doğranmış) 
-1 adetsoğan (küp doğranmış) 
-3 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-200 ml.su (salçayı sulandırmak için)
-1 yemek kaşığı tereyağı 
-1 yemek kaşığısıvı yağ 
-100 gram kaşar peyniri (rendelenmiş)
-2 çay kaşığıtuz

Beşamel sos için:

-3 yemek kaşığı tereyağı 
-3 yemek kaşığı un 
-3 su bardağı süt 
-1/2 tatlı kaşığı tuz 
-1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi

Nasıl yapılır?

-Bir sos tenceresi yahut tavada beşamel sosunu hazırlayalım. Tereyağ ve unu, kokusu çıkana kadar kavurun.
-Ardından yavaşça sütü ekleyin ve bu esnada çırpmaya devam edin.
-Kaynama noktasına geldiğinde altını kısın ve orta ara karıştırarak pişirin.
-Koyulaşmaya başladığında tuz, rendelenmiş muskat cevizi ve karabiberi ek edin ve ocağın altını kapatın.
-Ayrı bir tavada tavuklu harcı hazırlayalım. Isıtılmış tavaya sıvı yağ ve tereyağını koyup eritin.
-Soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
-Soğanlar pembeleşince tavukları ekleyin ve 4 dakika soğanlar ile birlikte kavurun.
-Havuç, bezelye, kabak ve sarımsakları da birer dakika ortayla tavaya ekleyin ve karıştırın.
-Son olarak su ile açtığınız salçayı, tuzu ve karabiberi de ekledikten sonra 5 dakika daha ateşte karıştırdığınız harcı kenara alın.
-1 adet yufkayı büyük üçgen olacak biçimde dörde bölün ve ona uygun olacak bir kasenin içerisine kenarlardan da eşit ölçüde yufka sarkacak halde orta kısmını oturtun.
-Yufkanın içerisine tavuklu harcı yerleştirin ve kenarlardan sarkan yufkaları içeriye gerçek katlayıp bohçayı kapatın ve zıt çevirin.
-Ters çevirdiğiniz bohçayı uygun bir borcam yahut fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerine birer kepçe beşamel sos ve kaşar peyniri koyun.
-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kaşar peyniri nar üzere kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin ve servis edin.

Salata: Kuru cacık

Malzemeler:

-1 kase süzme yoğurt
-2 tane salatalık
-2-3 diş sarımsak
-Yarım demet taze nane
-Tuz

Nasıl yapılır?

-Salataların kabuklarını soyup küp formunda doğrayın yada rendeleyin. 
-Süzme yoğurdun içine salataları, doğranmış naneyi, ezilmiş sarımsakları, tuzu ekleyip karıştırın. 
-Servis tabağına alın. 

Tatlı: Sütlü nuriye

Malzemeler: 

-300 gram tereyağı
-1 paket baklava yufkası (yaklaşık 50 adet)
-2 su bardağı file fındık ya da çekilmiş fındık

Şerbeti için:

-500 ml süt
-3 su bardağı şeker
-300 ml su

Nasıl yapılır?

-İlk olarak tatlının şerbetini hazırlayın. Su ve şekeri uygun bir tencereye alarak 5 dakika kaynatın.
-Daha sonra sütü ek edin, karıştırın ve ocaktan alın. 
-Tereyağını eritin. Baklavalık yufkayı tepsiye yerleştrini ve üzerine tereyağından sürün.
-Bu halde yaklaşık 25 adet yufkayı üst üste sıralayım.
-Yufkaların üzerine fındıkların tamamını serpelim ve kalan baklava yufkalarımızı da birebir halde üzerlerine tereyağı sürerek üst üste sıralayalım.
-Tüm yufkaları tepsiye yerleştirdikten sonra tatlımızı dilimleyelim ve kalan tereyağını tatlının üzerine gezdirelim.
-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında tatlıyı kızarana kadar pişirin. 
-Fırından alınan tatlının birinci sıcağı çıktıktan sonra soğumuş olan şerbeti tatlının üzerine gezdirin.
-Sütlü nuriye tatlısı şerbetini çektikten sonra servise hazır olacaktır. 

Afiyet olsun.

 

Günün iftar menüsü: 9.gün
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin