Günün sahur menüsünün 13. gününde yeniden doyurucu ve özlediğiniz kahvaltılık lezzetleri bir ortaya getirdik. Pratik ve kolay imali ile peynirli tava keki ve özlediğiniz kahvaltılık cevizli ezme tanımını sizlere sunduk. Çilek mevsimi gelmişken, çilek suyu tanımı hazırlayarak sahurda içecek olarak tüketebilirsiniz. İşte 13. gün sahur menüsü…
Peynirli tava keki
Malzemeler:
-3 adet yumurta
-1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
-1 su barğından 1 parmak az yoğurt
-3 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 su bardağı un
-2 tutam maydanoz
-2 tutam dereotu
-1 paket kabartma tozu
-1 çay kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
-Derin bir kap içine 3 adet yumurta kırın. Mikser ile 3 dakika kadar çırpın.
-Üzerine 1 su bardağından 1 parmak az yoğurt ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup, tekrar çırpın.
-Daha sonra 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir, 1 çay kaşığı tuz, 1 paket kabartma tozu, maydanoz ve dereotunu
ekleyip spatula yardımı ile karıştırın.
-Son olarak unu azar azar koyup, karıştırın.
-Diğer taraftan 24 cm’lik bir tencere ya da tava içini yağlayıp, tavayı ısıtın.
-Hazırladığınız peynirli otlu kek karışımı tava içine döküp, yayın.
-Tavanın kapağını kapatın. Evvel 1 dakika yüksek ateş üzerinde daha sonra kışık ateş üzerinde pişirin.
-Ara orta kapakda oluşan nemi kuru bez ile silin.
-Daha sonra kekiniz kabarıp, kenarları kızarmaya başladığı vakit bir tabak üzerine zıt çevirin.
-Diğer tarafı da kısık ateş üzerinde pişirin.
-Peynirli tava keki piştikten sonra ocaktan alın. Dilimleyip, sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz.
Kahvaltılık cevizli ezme
Malzemeler:
-5 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı acı biber salçası
-3 yemek kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
-1,5 çay kaşığı acı pul biber
-1/2 çay bardağı lor peyniri (ya da az tuzlu beyaz peynir)
-1 su bardağı ceviz içi
-1 çay kaşığı karabiber
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
-1 çay kaşığı kekik
Nasıl yapılır?
-Cevizleri rondodan geçirin. Akabinde bir kabın içerisine aktarın. Cevizler hafif iri kesimler halinde kalmalı.
-Cevizlerin üzerine salçaları da ek edin. Zeytinyağı ekleyerek karıştırmaya başlayın.
-Ardından peynir ve baharatları ekleyerek tüm gereçler birbirlerine geçene kadar karıştırın.
-Gerektikçe zeytinyağı ek edin. Dilerseniz bu süreci mutfak robotunda da yapabilirsiniz.
-Ezilen ve karışan materyallerinizi bir servis tabağına alın. Üzerine çokça zeytinyağı gezdirin ve servis edin.
Çilek suyu
Malzemeler:
-1 kilo çilek
-5 bardak su
-3 su bardağı şeker
Nasıl yapılır?
-Suyu kaynatın.
-Çilekleri bol suda yıkayıp ayıkladıktan sonra kaynar suyun içine atın.
-Yaklaşık 5 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın.
-Tencerinin ağzını kapatın ve 1 saat dinlendirin.
-1 saatin sonunda ince bir tülbent yardımıyla çileklerin suyunu süzün.
-Süzülen suyu tekrar ocağa alın ve şeker ekleyin.
-Sulu bir pekmek kıvamına gelene kadar kaynatın.
-Bir sürahiye iki kepçe hazırladığınız çilek konsantresinden dökün ve üzerine soğuk su ekleyin.
Afiyet olsun.