Günün sahur menüsünün 16. gününde, sahura kalkmakta zorlanan için hem pratik hem de lezzetli tarifler paylaştık. Muhlama ve çiğ börek tanımı sizi gün uzunluğu tok tutacak. Kiraz suyu ise ferahlamanızı sağlayacak ve susamanızı engelleyecek. İşte 16. gün sahur menüsü için tarifler ve materyaller…
Muhlama tarifi
Malzemeler:
-4 yemek kaşığı (tepeleme) tereyağı
-3 yemek kaşığı mısır unu
-1 su bardağı süt
-1,5 su bardağı su
-200 gramtel peyniri(arzuya nazaran kolot yahut lisan peyniri)
Nasıl yapılır?
-Tereyağını tavada eritin ve yakmadan köpüklü kıvama getirin.
-Tereyağı kızgınken mısır ununu ekleyin ve orta ateşte mısır ununu kavurun.
-Su ve süt karışımını başka bir sos tenceresinde karıştırıp, ısıtın.
-Sıcak su ve süt karışımını mısır unu ve tereyağının üzerine yavaşça ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
-Mısır unu ve süt karışımı kıvam almaya başlayınca tel peyniri üzerine ekleyin ve ocağın altını kısın.
-Fazla müdahale etmeden peynirin erimesi için küçük dokunuşlar yapın.
-Peynir eridikten sonra tavadaki tüm malzemeyi alt üst ederek karıştırın.
-Tereyağ üste yanlışsız çıkmaya başlayınca mıhlamanız hazır olmuş demektir.
Çiğ börek tarifi
Malzemeler:
Hamuru İçin;
-3 su bardağı un
-2 çay kaşığı tuz
-1 su bardağı su
-1 yemek kaşığı sirke
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
İç harcı için;
-250 gram dana kıyma
-1 adet soğan (rendelenmiş)
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-1/2 çay bardağ ısu
Çiğ Börek (Çibörek) Tanımının Püf Noktası
Nasıl yapılır?
-Hamuru hazırlamak için tüm materyalleri bir kapta uygunca yoğurun.-
-20 dakika kadar dinlendirin.Dinlendirdiğiniz hamurlardan limon büyüklüğünde bezeler hazırlayın.
-Ayrı bir kapta kıyma, soğan, tuz, karabiber ve suyu uygunca karıştırın.
-Bezeleri yuvarlak formda açın ve yarısına kaşığın zıt kısmıyla kıymadan yayın.
-Çatal yardımıyla kapattığınız çi börekleri kızgın yağda altın rengi olana kadar kızartın.
-Sıcak olarak servis edin.
Kiraz suyu tarifi
Malzemeler:
-1 büyük kâse çekirdekleri çıkarılmış kiraz
-1 su bardağı şeker
-5 litre su
Nasıl yapılır?
-Kirazı çekirdeklerinden ayıklayıp, büyük bir tencereye alalım.2 litre su ek edip kaynatalım.
-Kaynattıktan sonra altını kapatarak meyvelerimiz yumuşayana kadar bekleyelim.
-Blenderi tenceremizin içine alarak karıştıralım. Akabinde 3 litre suyu ve 1 su bardağı şekeri de ek edelim.
-Kaynadıktan sonra altını kapatalım. Bu sırada üzerinde biriken köpüğü kaşıkla alalım. -İçeceğimizi şişeye koyup, soğutalım.
Afiyet olsun.