Nasıl ki her anahtar her kapıyı açmıyorsa, tıpkı biçimde her et ile her et yemeği yapılamaz. Lakin hakikat anahtar ile hakikat kilidi buluşturursak yani hakikat seçilmiş bir et ile yola çıkar ve yanlışsız pişirme sistemini uygularsak en düzgün sonuca ulaşırız.
Peki, bu kadar değerli olan nedir?
Bir et kemiğe ve yağa ne kadar yakın ise o kadar lezzetli ve bir o kadar da yumuşak olur. Âlâ et içinde mermerimsi yağ dokusunu barındıran bir yapıda olmalıdır. Bunun sebebi ise şudur; et pişerken sıvı kaybeder ve kendini kasmaya başlar. Şayet biz yağsız bir seçim yapmışsak bu eti ızgaraya attığımızda et yeterlice kasılacak ve tabağınıza aldığınızda çok sert bir doku ile karşılaşmanıza sebep olacaktır. Ağır mermerimsi dokuya sahip olan et ise içindeki yağ dokularını pişerken yitirecek, bu nedenle etin içinde kasılmalar asgarî seviyede gerçekleşecektir. Böylelikle lokmayı ağzınıza attığınızda yumuşacık bir lezzet elde edeceksiniz.
Doğru pişirme nasıl olmalı?
İyi bir et pişirmek için öncelikle gereksinimimiz olan döküm bir ızgara yahut döküm tavadır. Zira eti pişiren ne ocağın ateşi ne de kömürdür. Eti pişiren yüksek ısıya kadar ulaşıp, o ısıyı ete aktaran dökümdür. Bu nedenle en düzgün lezzete ulaşmak için döküm ızgarada pişirme sürecini yapmalıyız.
Öncelikle pişireceğiniz etleri 1 saat evvelce dolabınızdan çıkarıp etin oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Oda sıcaklığına gelen etin her iki yüzünü de kızartmada kullanılan yağlardan biri ile (ayçiçek, fındık ya da mısır özü yağı olabilir) ile yağlayın ve deniz tuzu ile tuzlayın.
Yağın buradaki misyonu dökümün ısısını süratlice ete aktararak mühürleme sürecini süratli yapmasıdır. Ve tuz eti sertleştirmez bunu da unutmayalım.
Eti koymadan evvel döküm tavanın gereğince ısındığından emin olalım. Elinizi tavaya yaklaştırıp 5’e kadar sayın. 5. saniyede elinizi çekecek kadar ısıyı hissediyorsanız tava gereğince ısınmış demektir.
Ardından etleri tavaya koyarak pişirme sürecine başlayın. Pişirirken ete cok fazla temas etmemeliyiz zira her temas etten lezzet kaybı demektir.
Az orta pişme derecesi için, etin her iki yüzünü 2’şer dakika, orta pişmiş için her iki yüzünü 4’er dakika, orta yeterli pişmiş için 5’er dakika pişirmemiz kâfi olacaktır.