Hazır ramazan gelmişken konuta girmeye başlayan hurmalarınızı değerlendirmeye ne dersiniz? Olağan vakitte tüketimi çok fazla olmayan hurmaları Ramazan’da daha fazla tükettiğimiz gerçeğini hepimiz biliyoruz. O halde iftarda severek tükettiğimiz hurmayı enfes tatlarla birleştirmenin vakti geldi. İşte iftar menülerine yepisyeni soluk getireceğiniz, birbirinden lezzetli ve hafif hurma tatlısı tarifleri…
Hurmalı fit toplar
– 17 tane yaş hurma
– 4 yemek kaşığı yulaf
– Dilediğiniz kadar badem
– Kaplamak için Antep fıstığı
17 tane yaş hurmayı ılık suda 15 dk. Bekletin. İçine havanda ezdiğiniz bademi ve denetimli olarak yulaf kepeğini (tepeleme 4 yemek kaşığı kadar) ekleyin. Bir müddet yoğurun. Sonrasında yuvarlak hale getirerek Antep fıstığına yahut Hindistan cevizine bulayın.
Hurmalı cevizli Bar
– 15 tane hurma
– 3 yemek kaşığı kakao
– 1 / 2 su bardağı ceviz
– 1 / 2 su bardağı rendelenmiş Hindistan cevizi
-5 çorba kaşığı su
Hurmaları 15 dakika suda bekletin. Bütün gereçleri homojen bir kıvam elde edene kadar robottan geçirin. Hal verin. 30 dk. buzlukta bekletin.
Hurmalı sütlü tatlı
Malzemeler
– 1 lt süt
– 2,5 yemek kaşığı un
– 2,5 yemek kaşığı nişasta
– 1 çay bardağı şeker
– 1 paket vanilya
– 20-22 adet hurma
Yapılışı:
Hurmaları 5 dakika sıcak suda beklettikten sonra çekirdeklerini çıkartıp blenderda 3-4 kaşık süt ile püre karıştırın.
Süt, şeker, un ve nişastayla muhallebimizi hazırlayın. Kaynayan muhallebiyi ocaktan alıp vanilya ve hurmayı ekleyip 5 dakika kadar daha kaynatın. Kâselere bölün.
Dilediğiniz üzere süsleyip servis edebilirsiniz.
Hurmalı pratik rulo;
– 500 gr ezilmiş hurma
– 8 adet pötibör bisküvi
– 3 yemek kaşığı bal ya da istediğiniz rastgele bir şurup
– 1 su bardağı dövülmüş ceviz
– 1-2 yemek kaşığı su
Yapılışı:
Dilerseniz bütün materyalleri robota atıp hamur kıvamında bir harç elde edin. Harcı ikiye bölüp iki yağlı kâğıt ortası acın ve rulo yapın. Öbür parçayı da tıpkı biçimde açıp öteki ruloyu içine koyup büyük bir rulo elde edin. Buzdolabında yarım saat bekletip ince dilimler kesip servis edebilirsiniz.
Hurmalı İrmik Tatlısı
Öncelikle 2 adet hurmayı sıcak suda bekletin. Daha sonra minik minik doğrayın. 1 Su bardağı süte 1 yemek kaşığı irmik ve hurmaları katıp kaynatın. Kaynayınca altını kısın ve irmikler şişene kadar pişirin. Kâseye doldurduğunuz tatlıyı oda sıcaklığına gelene kadar dışarda bekletin, daha sonra buzdolabında soğutun. Servis ederken ceviz kırığı ve tarçın serpebilirsiniz.
Mevlevi tatlısı
Malzemeler
500 gr. hurma
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı ceviz
2-3 yemek kaşığı tahin
1 tatlı kaşığı tarçın
1 Tatlı kaşığı toz karanfil
Üzeri için
Beyaz haşhaş yahut badem tozu
Nasıl yapılır?
Çekirdekleri çıkarılan hurma blendera atılır. Sonrasında üzüm, ceviz, tahin, tarçın ve karanfil tüm gereçte blenderden geçirilir. Elimiz ile yuvarlayıp beyaz haşhaşa yahut toz bademe bulanır.